Park prirode Papuk pokrenuo je niz projekata na području parka kojima za cilj ima povećati mogućnosti i sadržaj parka

Jedan od najvrjednijih je gradnja Geo-info centra u Voćinu. Projekt je ovo iznimne vrijednosti i korisnosti što potvrđuje ravnateljica Javne ustanove Kristina Kožić. Vrijednost projekata iznosi vrtoglavih petm milijuna eura, a obuhvaća cijeli niz investicija. Projektima je predviđen cijeli niz novih sadržaja koji će dodatno oplemeniti atraktivnost parka prirode Papuk.

- Vrijednost projekta koji planiramo financirati iz fondova EU-a iznosi oko pet milijuna eura, a obuhvaća gradnju, opremanje i stavljanje u funkciju posjetiteljskog centra koji će pružiti turističko-edukativne usluge posjetiteljima, i to uvođenjem novih inovativnih metoda prezentiranja kako geološkog, tako biološkog i kulturno-povijesnog bogatstva parka. Ulaganja vrijedna više od 38 milijuna kuna u Geo-info centar, koji će biti sagrađen u prvom i jedinom hrvatskom geoparku, ovom će kraju dati mogućnost za razvoj i napredak. Park prirode Papuk 2007. godine postao je prvi hrvatski geopark, a još uvijek je i jedini - kaže Kristina Kožić. Projekt je podržalo resorno ministarstvo, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te ga je uvrstilo u svoje prioritetne projekte te ga prijavilo Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a kao jedan od strateških turističkih projekata.

 

- U sklopu projekta predviđamo i kinodvoranu s 20-ak mjesta, suvenirnicu, kafić s terasom, internet-corner... Posjetitelji koji dođu individualno u obilazak Geo-info centra moći će unajmiti audiovodič pri obilasku. Također smo kroz ovaj projekt predvidjeli nabavu turističkog vlaka i bicikala na struju jer nam je želja povezati Geo-info centar s našim geološkim lokalitetom Rupnica. Povezivanje ta dva lokaliteta – Geo-info centra i Rupnice - u jedinstvenu ponudu daje velike mogućnosti za razvoj školskog i edukativnog turizma na tom području. Geo-info centar je jedinstven, originalan turistički projekt koji može dati veliki doprinos razvoju ratom pogođenog i slabije razvijenog voćinskog područja, razvoju Parka prirode Papuk, ali i cijele Slavonije, nastavlja Kožić te izdvaja nekoliko planiranih sadržaja Geo-info centra.

 

- Film u višedimenzionalnom kinu u kojem se putuje kroz vrijeme - priča kreće danas iz Voćina i ide unatrag sve do Velikog praska. Nakon što se pogleda film, posjetitelj ulazi u izložbeni prostor geologije u kojem se nalaze interaktivni stolovi na kojima će se prikazivati razne teme poput vulkana, potresa (posjetitelj će moći doživjeti potres ) i vrste stijena na Papuku. Posebno zanimljiva bit će projekcija planete Zemlje na velikoj kugli koja će lebdjeti u izložbenom prostoru. Nadalje ćemo imati tri niše atmosfere: podzemlje - špilja sa šišmišima (osjećaj da kraj posjetitelja lete šišmiši, čuju se zvukovi, osjeti se vlaga špilje); miocensko kopno – ulazak u svijet Papuka prije 23 milijuna godina u razdoblje miocena - jedinstveni doživljaj miocenskog nosoroga, sabljozube mačke, slonova s lopatastim kljovama; miocensko more – ulazak u miocensko podmorje Papuka i Panonskog mora – kraj posjetitelja će plivati Carcharodon, izumrla divovska morska psina miocenskog razdoblja. Posjetitelji će hodati kroz staništa Papuka, a na podu će se izmjenjivati razne vrste lišća kroz koje će hodati, čuti će se žubor vode i lelujati travnjačke biljke. Kulturno-povijesna baština prezentirat će značaj Papuka kao izvora hrane i oruđa bitnih za život, vidjet će život staklara i ratnika halštatske kulture iz starijeg željeznog doba – zaključuje priču o ovom projektu ravnateljica Kožić.

Izvor: Croatialink.com

Želite biti prisutni na Odmor123.eu?

Vlasnik ste apartmana, hotela, hostela, restorana, kafića, ili bilo kojeg drugog ugostiteljskog ili uslužnog objekta i želite biti prisutni na Odmor123.eu? Nudimo dvije mogućnosti u dvama paketima! Za samo 200 kuna godišnje možemo Vas dodati na interaktivnu mapu ili za samo 1.300 kuna godišnje možete dobiti cjelokupne internet stranice za Vaš posao! Ne propustite ovu jedinstvenu priliku i osigurajte svoje mjesto na internetu! Javite nam se! Sve možete dobiti i besplatno za prvu godinu ako se uključite u naš program vjernosti!

Odmor123.eu mini

  1. Označavanje na interaktivnoj mapi
  2. Objava svih novosti i vijesti uz vašu ponudu

Odmor123.eu maxi

  1. Označavanje na interaktivnoj mapi
  2. Objava svih novosti i vijesti uz vašu ponudu
  3. Internet stranice za Vaš poslovni subjekt
  4. Internet domena
  5. Smještaj stranica

 

Za narudžbu paketa javite nam se na info@odmor123.eu ili putem kontaktne forme ili putem naših Facebook stranica